Friday, September 08, 2006

Göran Persson för fondsocialistisk styrning av näringslivet

Göran Persson vill enligt Dagens Industri se att de statliga pensionsfonderna används för att förhindra finansmannen Christer Gardells försök att få makten över Volvo och sedan sälja ut vissa enheter.

Oroväckande, för det tyder på att socialdemokratin kanske ändå inte frigjort sig från sina fondsocialistiska impulser.

Det är beklämmande, men inte förvånande, att sedan Reinfeldt instämmer i kritiken av Gardell och inte direkt fördömer Perssons tal om att använda fondsocialistiska medel för att styra näringslivet.

Vad Persson och Reinfeldt bortser ifrån är att enda sättet för Gardell att tjäna pengar på utförsäljning av vissa delar av Volvokoncernen är genom att få bättre betalt för dem än vad de skulle ge Volvo iframtiden. Och enda sättet köparen kan få råd med det är genom att se till så att de skapar bättre värde än vad de kan i Volvokoncernen. Dvs genom att se till så att det skapar mer ekonomiskt värde (aka höjer den ekonomiska tillväxten).

Men det är klart, nog är "finanshajar" en tacksam måltavla i en valrörelse. Valrörelser brukar ju vara tider då förnuftet försvinner och hetsen mot friheten accelererar. Förhoppningsvis glöms det hela så fort valet är över. Men om det inte gör det (och Persson vinner) då är det oroande.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home