Wednesday, September 13, 2006

Är det verkligen det bästa SVT kan komma med?

SVT sände igår kväll en granskning av Göran Persson. Jag zappade mellan den och utfrågningen av Ohly på TV4 och var dessutom distraherad av andra sysslor så jag missade större delen av den. Men att döma av det lilla jag såg och den sammanfattning som finns på SVT:s hemsida tycks det hela ha fokuserats på att Persson bygger sig en herrgård, samt att de lagt till att Persson har fel när han påstår att inkomstskillnaderna minskat.

Det senare var ju iofs en välkommen rättning av ytterligare en av Perssons serie av lögner, men det är alltså bara en av lögnerna de brydde sig om att rätta, och det råkar ju för övrigt dessutom enligt mitt tycke vara en av de minst viktiga.

Men det som var huvudfokus i programmet, att han bygger sig en herrgård är ju en ganska dum kritik, ett utslag av den avundsjuke- och missunsamhetsmentalitet som tycärr är alltför utbredd i Sverige. Visst kan man med fog tycka att Persson får skylla sig själv med tanke på att han ju företräder en rörelse som står för de värderingarna och visst kan man med fog tycka att han inte gjort sig förtjänt av de pengar han och hans fru köpt det hela med.

Men då budskapet i programmet ju tycks ha varit att värderingen är rätt och att problemet är förekomsten av folk som bor i herrgårdar, inte att Persson gjort fel när han i andra sammanhang förespråkat avundsjukeretorik eller att anledningen till att han inte förtjänat pengarna inte är att han inte förtjänat inneha posten för att han företräder en dålig politik. Även om en vänsterledare kritiserades var det ändå ett program som förespråkade vänstervärderingar.

Som sagt, jag tycker egentligen inte synd om Persson eftersom han är en hycklare som inte förtjänar sin höga status och därmed inte heller de saker som kommer med den, som herrgården (Dock ser jag absolut ingen anledning att störa mig på att han använt denna oförtjänade inkomst på just herrgården än på någon annan form av konsumtion). Men att SVT i sin så kallade skarpa granskning inte kan komma med något bättre än att rätta blott ett av hans sakfel och klandra honom för att han inte följer vänstervärderingar är synnerligen beklämmande.

Ytterligare ett skäl, tillsammans med minst hundrafemtielva andra att avskaffa SVT, eller åtminstonde finansieringen av den via den skatt som benämns med eufemismen "TV-licens".

1 Comments:

Anonymous Lars Smith said...

Har du set denne her?

http://blogs.su.se/bmalm/Allm%C3%A4nt/bmalm-jQKg84lJ

5:47 AM  

Post a Comment

<< Home